Camilla


Sammankallande
Lennart Krusberg

E-mail: avel@astklubben.se

Josefine Jensen

E-mail: avel@astklubben.se

Amanda Olsson Cedervall

E-mail: avel@astklubben.se

AVELSKOMMITTÉN INFORMERAR Uppfödarnytt
Avelskommittén erbjuder dig som uppfödare, eller som intresserad och nyfiken på uppfödning, att prenumerera på ett utskick som kommer månadsvis. Det kommer att handla om det senaste inom avel och hälsa. Registrera dig genom att skicka ditt medlemsnummer till uppfodarnytt@gmail.com.
OBS! Då formuläret vi hade på sidan inte verkar ha fungerat måste alla som anmält genom detta göra en ny anmälan!


Hälsoenkät
Avelskommittén i American Staffordshire Terrierklubben - Sverige, kommer under februari månad att skicka ut en hälsoenkät till alla som har en American Staffordshire Terrier under 7 år. Enkäten är anonym och kommer användas i syfte för utvärdering av rasens hälsa i dagsläget. 
Om du istället vill fylla i enkäten på en gång kan du följa denna länk. 
Fyll i så utförligt som möjligt och om det finns frågor som inte är aktuella för din hund, hoppa då över dessa. Det tar ca 2 minuter att fylla i enkäten. 
Vi är oerhört tacksamma för att du tar dig tid att svara!RAS

Svenska Kennelklubben beslutade 2001 att det för varje ras ska finnas en rasspecifik avelsstrategi (RAS). RAS ska vara anpassat efter varje ras behov och situation. Strategierna ska vara lättförståeliga för såväl nya som gamla uppfödare.

Syftet med RAS är att vägleda uppfödare mot gemensamma mål vad gäller hälsa, mentalitet och exteriör. Oavsett om uppfödare tillhör rasklubben eller inte bör RAS följas. Riktlinjerna i avelsstrategin är rekommendationer.
Målen är mycket svåra att nå om inte alla uppfödare och hanhundsägare följer dessa rekommendationer, eftersom rasens utveckling grundas på uppfödarnas val av avelsdjur.

Vi i avelskommittén vill informera er medlemmar om att vi i år har reviderat vår rasspecifika avelsstrategi, den har ej publicerats ännu då vi väntar på statistik från Agria. Enligt avdelningen för avel och hälsa på SKK skulle Agria ha släppt helt färsk statistik i april men de har nu skjutit upp releasen. SKK:s avdelning för avel och hälsa håller oss uppdaterade och vi kommer att publicera den reviderade rasspecifika avelsstrategin så fort vi får tillgång till Agrias statistik.

Tidigare utvärderingar av RAS.Ny medarbetare

Vi söker en ny medarbetare till avelskommittén! Du ska värna om rasen och vilja bevara, och utveckla den. Skicka ett mail till sekreterare@astklubben.se med din intresseanmälan. Viktig informtation

Information om Index (.pdf)Enkät till uppfödare

Avelskommittén i American Staffordshire Terrierklubben - Sverige arbetar med en utvärdering av vårt hälsoprogram nivå 2 gällande HD/ED och har i samband med den skickat ut en enkät till samtliga uppfödare av rasen. För att få en så korrekt bild av informationen som möjligt uppmanar vi nu alla uppfödare att delta i enkäten. 

Enkäten har gått ut via mail. Har du ej fått mailet och är uppfödare av American Staffordshire Terrier; Kontakta AK på mail: avel@astklubben.seInformation om Hälsoprogram nivå 1 - NCL-A Ataxi

Från och med maj 2016 har vi Hälsoprogram nivå 1 gällande NCL-A (Ataxi). Ett hälsoprogram nivå 1 betyder i praktiken att vi nu har möjlighet att centralregistrera Ataxi på SKK's Hunddata. 

För att ataxitesta din hund samt registrera resultaten, gör så här (.pdf)

Vi hoppas att detta ska underlätta arbetet för uppfödare och ägare till American Staffordshire Terriers som nu slipper allt pappersarbete kring certifikaten. Vi hjälper gärna till och svarar på eventuella frågor kring detta hälsoprogram. Maila oss på avel@astklubben.se

För mer information gällande detta hälsoprogram, klicka här (.pdf)


Forskningsprojekt Demodikos

Vad är Demodikos? Information här (.pdf)

Projekt Juvenil Demodikos, läs mer här (.pdf)   -   OBS! Forskningen är avslutad!